FÖR KONSULTER INSTALLATÖRER OCH TEKNISKA FÖRVALTARE SEDAN 1996
Vinnare av Stora Inneklimatpriset 2002!
Till vinnare av stora inneklimatpriset 2002 har utsetts: Lindinvent AB.





Det blev LindinVent AB ifrån Lund som tog hem årets upplaga av Stora Inneklimatpriset. I hård konkurrens med det övriga nominerade, Fläkt Woods, Siemens Building Technologies och PM-Luft, vann LindinVent med det aktiva tilluftsdonet IDCC - Intelligent Diffuser for Climate Control.

VVS-Slussen har träffat Thomas Lindborg från LindinVent som berättar att det varit ungefär två år av idogt arbete för att utveckla IDCC på företaget. När han berättar om produkten är det ibland svårt för den något mindre kunnige att hänga med den hängivne berättaren. Till att börja med får vi veta att man med hjälp av donet sparar energi genom att behovsanpassat blåsa in undertempererad luft (jämfört med CAV + kylbaffel). Då donet är ett aktivt don undviks också kallras, vilket normalt uppstår vid låga flöden med undertempererad luft.
Eftersom donets patenterade funktion är förhållandevis tryckokänsligt är ett byte av kanalsystem inte heller nödvändigt utan det räcker med att ersätta tilluftsdonet, vilket gör att produkten betalar sig relativt snabbt.


Lindborg berättar också att donet innehåller en nyutvecklad flödesgivare, vilket gör det tryckokänsligt - det vill säga att oavsett tryck får man rätt flöde. Dessutom kan man förse donet med en inbyggd temperaturgivare (också helt nytt!), närvarogivare, loggning, belysningsstyrningsfunktioner samt utgång för att styra värme. Vad gäller det viktiga punkten gränssnittslösningar finns ett flertal olika såsom web, LON, ficklampa och traditionell väggivare.

Dessa möjligheter har gett produkten dess namn - Intelligent Diffuser for Climate Control. Den inbyggda logiken har emellertid inget självändamål utan syftar till att reducera installationskostnader och spara energi i möjligaste mån.

Avslutningsvis visar Thomas Lindborg hur man kan hämta data från och ändra inställningarna på donet via sin handdator med en räckvidd på cirka 1,5 meter vilket gör att man slipper klättra och inta obekväma arbetsställningar.

Idag finns IDCC installerat hos Akademiska hus i Lund och nu arbetar man också med att ta fram ett större don.

Besök vinnarens webbplats: www.lindinvents.se


Pressklipp
Tidningen Plåt nr 4-03
Energi o Miljö nr 4 -03
Kulde Skandinavia nr 1-03
VVS Forum nr 4-03
Pressreleaser
Motivering


Aktuella Expo  

ExpoVent


2024-05-14 Uddevalla
Quality Hotel Carlia, Carlia Live, Norra Drottninggatan 26

2024-05-15 Göteborg
Prioritet Serneke Arena/Kviberg Park Hotel & Conference, A-Hallen, Krutvägen 2

2024-05-16 Borås
Borås Djurpark, Parkhallen, Fristadsvägen 24

2024-08-27 Karlskrona


2024-08-28 Malmö
Stadionmässan, Utställningshallen, Stadiongatan 25

2024-08-29 Helsingborg
Sundspärlan, Nils Poppe-salen, Fältarpsvägen 60

ExpoKyla


ExpoVA



Copyright © 2001 - 2012 Slussen Building Services - Slussen är utvecklad av Ventil Digital Kommunikation